Tips voor flitsende vakantiefoto’s

Het lukt je niet om dat ene moment goed vast te leggen, je krijgt de sfeer niet te pakken. De foto’s zijn niet scherp of flets, je kind staat steeds met de ogen dicht op de foto. Herken je dit? In dit BLOG staan heel veel tips om straks met vakantiefoto’s thuis te komen die er echt uitspringen!

 • Ken je camera

Zorg dat je de diverse mogelijkheden van de camera kent. Ben je de gebruiksaanwijzing kwijt via google kun je er een online bekijken als je je merk en type opgeeft. Weet waar de verschillende knopjes voor dienen, wat er in de menu’s ingesteld kan worden. Zorg voor een volle accu en een lege geheugenkaart en neem een reserve accu en kaartje mee!

Het zal je maar overkomen dat je net dat ene moment niet op de foto kunt zetten vanwege een lege accu. Of dat je staat te hannesen met je kaartje omdat je geheugen vol zit en eerst bestanden moet wissen voordat je een nieuwe foto kunt maken. Vaak is dan het speciale fotomoment voorbij.

Zet de Jpeg resolutie zo hoog mogelijk. Dat kost ruimte op het kaartje, maar zo kun je de foto’s straks wel groot afdrukken! En: gebruik de zonnekap als die bij de camera zit. Dat voorkomt rare vlekken in je beeld.
Kids-0906-bewerkt sunflair

 

 

 • Maak meerdere opnames

De kans dat je dan de perfecte foto hebt is dan vele malen groter. Experimenteer bijvoorbeeld eens met verschillende standpunten: hoog, laag, links, rechts. Ook als je mensen op de foto zet, is het handig meerdere foto’s achter elkaar te nemen om later de mooiste uit te kunnen zoeken. Anders zul je net zien dat ze de ogen dicht hebben op het moment dat jij de foto maakt….

 

standpunt

 

 • Dichterbij

Hoe vaak gebeurt het niet dat je zegt: ‘kijk, daar op die tak daar zit een mooie vogel‘. Met andere worden: het onderwerp staat te klein op de foto. Probeer dat waar het om gaat groot op de foto te krijgen en laat al het andere weg.

 • Voorbereiding

Kijk alvast op Google Maps wat je kunt verwachten. Loop als je ter plaatse bent eens binnen bij souvenirshops die ansichtkaarten verkopen. Zo vind je vaak de fotogenieke plekjes. En probeer die na te maken eventueel.

 • Neem de tijd

Neem de tijd om een foto te maken. Niet alles is in Photoshop bij te werken. De basis is en blijft een goede foto! Loop eerst eens rond zonder camera om de omgeving in je op te nemen. En midden op de dag is het licht heel hard en moeilijk  te fotograferen.

 • Gebruik de onderwerpstanden

Als er op jou camera onderwerpstanden zitten probeer die uit en ga ze gebruiken. Zo zal de portretstand zorgen voor een onscherpe achtergrond, waardoor het gezicht van degene die je op de foto zet er beter uit springt.

De landschapsstand zorgt ervoor dat de foto van voor naar achter scherp is. De sportstand ‘bevriest’ bewegende onderwerpen, zodat ze scherp op de foto komen. Experimenteer  er op los zou ik zeggen.

 • Compositie

Een onderwerp in het midden van de foto zetten gebeurd instinctmatig, maar levert niet zo’n spannende foto op. De foto wordt leuker als het onderwerp op 1/3 van de randen staat.Mick&Fritz

 

 • Verhoudingen

Door in een landschap bijvoorbeeld een auto, groep wandelaars of koeien in het beeld op te nemen, wordt pas duidelijk hoe weids het landschap is, of hoe hoog de bergen zijn. Wat ook helpt om de weidsheid en diepte van een landschap te laten zien, zijn invoerende lijnen of een voorwerp op de voorgrond.

wijdsheid-1-ijsland

wandelvakantie Turkije

 

 

 • Vermijd rommel

Probeer alle afleidende rommel buiten beeld te houden (prullenbakken, fel gekleurde paaltjes, verkeersborden, et cetera). Een rommelige omgeving of achtergrond leidt af van dat waar het om gaat op de foto. Soms hoef je maar een stapje naar links of rechts te zetten.rommel

 

 • Let op de achtergrond

Let er op dat je groepsgenoten niet ‘voor paal staan’.. Kijk altijd even naar wat zich net achter je onderwerp bevindt. Als je dan weer even een ander positie kiest is het meestal opgelost.

 

 • Let op details

Fotografeer het onderwerp niet alleen in zijn geheel, maar maak tussendoor ook eens detailopnames van een gebouw bijvoorbeeld.
detail-1 detail-2

De blauwe moskee met een tegeltje uit de blauwe moskee.

 

 

 

 

 • Gouden uurtje

Het mooiste fotolicht heb je tijdens het eerste en het laatste uur zonlicht van de dag. Bij foto’s die je midden op de dag maakt, zie je harde schaduwen, uitgebleekte witte luchten, dichtgeknepen ogen, et cetera. Dat is meestal niet wat je wilt. Op golden-hour.com kun je zien wanneer het licht het mooist is op jouw vakantiebestemming! Er zijn ook app’s voor je mobiele apparaten die zeker de moeite  waard zijn.

 

 • Focus

Kies ook eens een bepaald thema wat je wilt fotograferen tijdens je vakantie. Net zoals ik als tijdens de vakantie in Toscane met de madonna’s. Zie je als je een bepaald onderwerp in gedachten hebt, dat onderwerp opeens overal om je heen verschijnen. Zo’n onderwerp kan eten en drinken, honden en katten of bijvoorbeeld verkeer zijn. Het maakt niet uit wat je kiest, als je maar iets kiest!

madonna's

 

 

 

 

 

 

 

 • Maak ook eens foto’s van omgeving

Deze kun je weer leuk gebruiken als achtergrond voor een mooi fotoboek te maken
achtergrond-voorbeelden

 

 

 • Scherpstellen

De camera zal meestal in het midden scherpstellen. Daardoor komt soms de nadruk in de foto te liggen op iets wat je niet wilt. Oplossing: stel scherp door de ontspanknop half in te drukken, houd die ontspanknop half ingedrukt terwijl je de compositie maakt zoals jij die wilt en druk dan pas de ontspanknop helemaal in.
scherpstellen-2 scherpstellen-1

 

 • Evalueer

Evalueer de foto’s eens als je thuis bent. is het geworden wat je ervan verwachte? Zo ja, wat heb je dan anders gedaan dan andere jaren? Zo nee, wat kan dan de volgende keer beter?