Album voor vakantiefoto’s
Vroeger lieten we meteen onze foto’s afdrukken want we waren zeer benieuwd naar het resultaat. Met die afdrukken was het ook heel gemakkelijk om direct een album te maken. Althans ik kom nog van dat analoge tijdperk. Inmiddels hebben we allemaal een digitaal fototoestel of telefoon om foto’s mee te maken. Meestal hebben we dan de intentie om direct aan de slag te gaan na de vakantie met het maken van een mooi boek. Eind augustus kwam je terug, en tegen december heb je nog steeds geen fotoboek om aan je familie te laten zien.
Heel jammer, want een mooi fotoboek kan ontzettend waardevol zijn, en iets wat je er regelmatig bij pakt. Werkt ook gezelliger dan steeds maar weer achter de pc te gaan zitten. Graag geef ik je enkele tips, zodat je na deze vakantie misschien wél een fotoboek in de kast hebt staan!
De foto’s
Het belangrijkste: Begin vlak na je vakantie. Dan zit alles nog in je hoofd, ben je nog vol van alle herinneringen, en heb je misschien ook nog het meeste tijd. Hoe langer je wacht, hoe minder zin je erin zal hebben.
Organiseer al je foto’s
Je hebt natuurlijk honderden, zo niet duizenden foto’s geschoten, die allemaal op een grote hoop liggen. Zorg dus dat je eerst al je foto’s organiseert.
Tip: deel de foto’s altijd per dag in. Maak mapjes met de dag, en waar je was die dag, of wat je hebt gedaan. Denk aan ‘Dag 4 – Sütlegen en bulgar. Zo staat alles direct op volgorde, en weet je waar je je foto’s kunt terug vinden.
Maak een selectie van de beste foto’s
Voor het maken van een selectie vind ik Lightroom een ideaal programma. Je kunt hier sterren of vlaggen geven of zelfs kruisjes voor de mislukte foto’s. Na definitieve keus ga je het album maken.
Welke wil je in het album?
Dit wordt de tweede selectie ronde, welke foto’s wil je echt in je album. Je kunt niet al je beste foto’s in het album plaatsen. Je krijgt dan wel een erg dik boek, wat helaas ook erg duur zal zijn. Dus wees zorgvuldig en probeer van elke dag een paar beelden uit te kiezen.
Hou ook rekening met eventuele achtergronden die je wilt gebruiken. Ook dit kun je weer met het vlaggen- of sterrensysteem doen. Tip: voor de achtergronden maak ik meestal foto’s van bloemen of planten terplekke.
Bewerk je foto’s
Deze stap mag je natuurlijk overslaan als je niet zo van het bewerken bent, maar is dat wel het geval, dan kun je nu de selectie die je in het album wilt gaan bewerken. Ook dit kun je prima in Lightroom doen, dus tot deze stap kun je alles heel overzichtelijk in het programma uitvoeren.
Het album
Je foto’s zijn klaar om het album in te gaan! Maar eerst moeten er nog wat keuzes gemaakt worden.
Met welke leverancier ga je werken?
Er zijn ontzettend veel leverancier voor foto-albums op de markt tegenwoordig. Hou rekening met de foto kwaliteit, de afmetingen die ze bieden, bieden ze platte pagina’s, foto’s op voor- en achterkant, wat zijn de prijzen, kun je zelf een lay-out maken of moet je met een software werken, en hoe snel is de levering?
Waar ga je het foto album in maken?
Veel leveranciers hebben software waarin je het album kan maken. Maar die software is niet altijd uitgebreid genoeg voor jouw wensen.
Je kunt je album ook in Lightroom, Photoshop of InDesign maken. Al deze programma’s werken prima, en het is maar net wat jij fijn vindt. Hou rekening met het formaat van je gekozen foto album, dan kun je hem zonder problemen laten afdrukken.
Begin met het design!
Dit is natuurlijk het meeste werk. Ik begin meestal met een moodboard, en dan besluit ik de stijl van het boek. Wil ik veel met teksten gaan werken of niet? Wil ik achtergronden gaan gebruiken? Word het strak of juist gedecoreerd? Op Pinterest kun je veel voorbeelden vinden.
Vind je het toch te veel werk om zelf vanuit het niet aan de slag te gaan, dan kun je ook templates downloaden op verschillende websites.
Nu nog af maken
Super goed dat je begonnen bent, maar het gebeurd natuurlijk maar al te vaak dat je maanden later nog steeds bezig bent. Probeer daarom ook gewoon doortastend aan de slag te gaan, en blijf niet te lang muggenziften over de details die je later nooit meer zullen opvallen.
Laat een ander de final check doen, die zien vaak foutjes die jou niet zijn opgevallen omdat je er al zo lang naar kijkt. Na de check kun je de kleine dingen verbeteren en dan is het tijd om hem naar de drukker te sturen!
Het is natuurlijk een hele hoop werk, maar je hebt er echt heel veel plezier van als je er de tijd en de moeite voor neemt!